Waarom vaak links.

Over de jaren heen vraag ik me steeds meer af waarom op het moment dat ik iets in de schouder vind dit vaak de linker is. Dit geldt overigens ook voor de hals bespiering.  Ik kom er niet uit maar vermoed dat het wellicht iets te maken heeft met of het een links of rechts gebogen paard is. Er wordt wel eens gezegd dat dit met de ligging van het veulen in de baarmoeder te maken heeft. Wellicht dat iemand licht in de duisternis kan brengen. Uit ervaring weet ik dat het overgrote deel van de paarden links gebogen is. Een links gebogen paard is links sterker bespierd. Bij de rijproblemen zie je dit ook vaak terug doordat de paarden rechts “vastzitten”. Wij zijn in die zin dan het vaakst rechts gebogen en zijn dus rechts sterker. De ruiter wil dan het paard recht richten door zich te focussen op alleen het zicht van de recht uitziende hals. Omdat daarop geen recht worden van het totale paardenlichaam volgt, omdat het paard niet de kans krijgt in deze positie te ontspannen en de linker teugel aan te nemen (d.w.z. contact te onderhouden op links, de zachte kant), zal er spanning ontstaan in de rug dat weer resulteert in het weer naar links terugtrekken door het paard. Dit kan leiden (lijden) tot een dagelijks gevecht. Om dit beter te kunnen volgen kun je je het beste verdiepen in het recht richten waar Antoine de Bodt in is gespecialiseerd.

Nu las ik vandaag op horses.nl een artikel over slecht passende zadels. Wat blijkt is dat ook de onderzoeker uit het artikel heeft vastgesteld dat 70% van de paarden links beter is bespierd dan rechts. Zou het iets met elkaar te maken hebben. Hieronder de link naar het artikel.

www.horses.nl/algemeen/veel-zadels-slecht-voor-paard-en-vrouw/

Het filmpje toont aan dat er genoeg (pijn)signalen zijn die een paard kan afgeven. Ik zal de laatste zijn die zegt dat dit altijd de slechte spierconditie als oorzaak heeft maar de signalen die hier worden getoond zouden ook exact op het bestaan van serieuze spierproblemen kunnen duiden. Sluit e.e.a. uit!!!   Het slecht passende zadel kan daarbij zeker ook een rol spelen. Nogmaals: wees alert op de signalen die je paard afgeeft, ook de niet expliciete (paard keert in zichzelf).

Ik ben blij dat ik met een WOW-zadel rijd. Als je dit zadel bekijkt zie je een bovengemiddelde beweeglijkheid in de delen die achter de schouder rusten. In paardenland is het hoofdstuk zadel overigens nog lang niet afgesloten.

 

Alfons Boiten

Comments