Rondje educatie/bijscholing Ermelo
Ik ben gisteravond naar het federatie centrum geweest om me te laten bijscholen door inspanningsfysioloog dr. Carolien Munsters. Wat mij opviel was dat er -op een na- geen bekende gezichten te bespeuren waren. Voor mij betekende deze avond bevestiging van zaken en nieuwe inzichten. Hieronder even kort wat pakkende onderwerpen.
waarin verschilt een mens van een paard. het paard kan itt de mens slecht z’n warmte kwijt. als wij na een paar minuten bij het uitstappen onze jas aantrekken zit het paard nog met het probleem z’n warmte kwijt te willen. de comfortzone van een paard ligt tussen de -5 en 10 graden, bij ons veel hoger dik boven de 20 graden. wat doen wij na het rijden, pakken het paard in of zetten hem onder het solarium. doe dat laatste nooit meer. er treedt als gevolg van het laatste onherstelbare eiwit schade op in de spieren.
ook de pezen zijn gemaakt van eiwitten die beschadigen agv verhitting. daarom het liefst geen beenbescherming, als dan toch, eraf na gedane arbeid. temperatuur onder de pijpkous kan oplopen tot 41 graden en wij zetten het paard na het rijden dan met beenkappen op de trailer. vaak zijn we zelf de oorzaak van peesproblemen. bandages zijn sowieso not done.
voor kou op de spieren hoef je niet zo snel bang te zijn. bij extreme warmte en oververhitting bij het paard zelfs beter zo snel mogelijk te koelen met (ijs)koud water en direct droogtrekken en bewegen.
paard kan extra voorraad bloedcellen aanspreken in de milt = extra zuurstofbindend vermogen.
paarden na gedwongen rustperiode er vaak beter uit omdat ze in de trainingsopbouw nooit een juiste herstelperiode aangeboden hebben gekregen.
spieren bestaan uit verschillende types spiervezel. duur- / duur-kracht- /kracht vezel. bij elk ras overheerst een bepaald soort.
kracht vs. uithoudingsvermogen bij trainingsdoel in het oog houden
als wij denken dat wij het paard fysiek belasten in de training is daarvan vaak nog geheel geen sprake. vaak wordt gezegd dat het paard een ontspannings rondje aan de longe krijgt terwijl deze training vaak veel meer vraagt van het paard dan training onder de man.
paarden kun je tot op hoge leeftijd (bijv. 18 jaar) op hoog niveau blijven trainen
wet van de overcompensatie = na een zware training zal het paard eerst iets terugvallen en na 1 – 2 dagen er iets beter uit komen waarna de spierkracht weer afneemt. mensen gaan 1 keer per week naar de fitness: hier bereik je ook niets mee
optimale training = intensiteit verhogen – juiste herstelperiode en dat herhalen. je komt in een positieve spiraal. paard wordt sterker. helaas veel paarden andersom: paard ging niet goed de dag erop een schepje er boven op, enz.. een negatieve spiraal met onbegrip van ruiter jegens paard. een slechter wordend paard
rustperiode heel belangrijk voor een paard
filmpje van een paard en amazone beide met hartslag meter. paard bleef onder de 120 en amazone liep tegen de 180. amazone zei bij de evaluatie dat paard moeite had met de oefeningen terwijl je zag dat door de hoge hartslag van de amazone haar coördinatie slechter werd en zij geen juiste hulpen meer kon geven. eye opener. vaak nooit het paard. wees kritisch op jezelf.
net beleerd paard ongeacht de leeftijd veel energie in het dragen van de ruiter. als je 70 kg weegt zal het paard soms met de factor 3 te maken krijgen als je bijv. in het zadel terecht komt. houd rekening met dit aspect en bouw de juiste rustperiodes in bij het beleren. ook een 6-jarig net beleerd paard -bijv. oudere fokmerrie- heeft hiermee te maken. span het paard niet achter de wagen door het te zwaar te belasten in het begin van z’n carrière. neem de tijd.
waar dien je bij het trainen van paarden rekening mee te houden 1. verschillende energie systemen. 2. verschillende spiertypes daaraan gekoppeld. 3. juiste intensiteit van de trainingsprikkel. 4. timing van de training (herstel periodes). 5. verschillen tussen spieren, botten, pezen en banden.
hoe houd je een mentaal fit paard 1. gevarieerde training. 2.voorkom overtraining. 3. zorg voor voldoende actieve (geen boxrust) rust (herstel) momenten. 4. bied mentale rust aan bij je paard.
volg je eigen gevoel is vaak het beste.