Masseren van  (sport)paarden: Jack Meagher massagemethode.

Uitleg theorie massagemethode..

Waar gaat het in wezen om?

In de ontspanningsfase van spieren kan een en ander spaaklopen. Terwijl de ene spier(groep) trekt –bijv. bij het strekken van de schouder (been plaatst zich naar voren)- dienen de spieren die de schouder kort daarna weer buigen zich te ontspannen. Dit dient automatisch te gebeuren, niet gedirigeerd vanuit de hersenen. Vaker dan je denkt zijn deze laatste spieren niet in staat volledig te ontspannen. Dit geeft irritatie tot aan pijn naarmate de verklevingen de spier zodanig onder spanning hebben gezet dat pijn onvermijdelijk is als de spier uiteen wordt getrokken. Deze verklevingen blokkeren namelijk de doorbloeding die de spier nodig heeft om in goede conditie te blijven. Goede conditie betekent elasticiteit.  

Bouw sowieso een jaarlijkse check in voor wat betreft de conditie van de spieren. Wacht niet tot het probleem zich heeft uitgebreid in het lichaam en de behandeling voor het paard ingrijpender/pijnlijker wordt.Alfons Boiten

Mijn missie.

Bewustwording bij de mensen creëren voor wat betreft  het nut en de noodzaak van de Jack Meagher massagemethode.

Bewustwording.

Dit verzorgingsaspect van de spieren mag niet ontbreken in het “normale” rijtje van dierenarts, hoefsmid, tandarts, osteopaat, chiropractor, fysio,  juiste voeding, de juiste manier van rijden en natuurlijk een passend zadel en ga zo maar door.

JMM

Bij het masseren wordt gebruik gemaakt van de Jack Meagher Methode (spreek uit Djek Mar). Deze methode komt uit Amerika en is door Ellen Immink in 1999 geïntroduceerd in Nederland. Ik ben door haar in 2006 opgeleid nadat ik eerst m’n papier heb moeten halen voor humaan sportmasseur (NGS).

Wetenschappelijk benaderd. 

The Effects of  Sports Massage on Athletic Performance and General Function (Summer 2000).
Deze massagemethode voor paarden is wetenschappelijk benaderd in de USA. Kort gezegd is aangetoond dat deze manier van  masseren de paslengte vergroot. Uit het rapport een verhelderend statement: “The study presented here,  provides important evidence that significant physiological and anatomical changes take place in the muscle tissue”. (Vertaald: De onderzoeksresultaten die hier worden gepresenteerd tonen duidelijk aan dat fysiologische en anatomische veranderingen optreden in het spierweefsel.)