Kennismaking met paarden sportmassage.

site4

Guido

Ik rijd vanaf m’n 10e. In 1994 kocht ik m’n eerste eigen paard (zie foto); de klassiek gefokte tuigpaard ruin Guido (v. Wouter). Je kent ze wel; rond geribd, grove botten en een ramshoofd. Hiermee bereikte ik de Z2 +16. Hij is helaas thuis, een paar dagen voor z’n 13e verjaardag, aan een hartaanval overleden.  Op dit moment ben ik  Zware Tour  startgerechtigd met de 14-jarige schimmelruin Armani (25% lusitano) van de hengst Rubiquil. Dit is een eigen fokproduct. Zijn moeder kocht ik als 5 maanden oud veulen om haar bijzondere afstamming, t.w. lusitano Machaquito  x Contango. Ik was altijd al weg van een vleugje barok bloed in een dressuurpaard en zag in 2001 de kans in de toekomst zelf zo’n paard te kunnen fokken. In die zin zou je Armani kunnen beschouwen als een geslaagd project. Een paar dagen oud zag hij er al heel stoer uit. Op horsetelex.nl -nakomelingen- kun je zien waar dit project verder toe heeft geleid.

armani01

Armani 3 dagen oud

Naast m’n job bij de gemeente in de financiële controlsfeer heb ik in 1997 m’n papier voor kandidaat-instructeur gehaald (toentertijd eerste jaar van de ORUN). Het enorme tijdsbeslag -m’n vakantiedagen gingen eraan- heeft me destijds doen besluiten af te zien van de tweejarige vervolg opleiding in Ermelo.

Ik heb besloten in het voorjaar van 2019 het lesgeven en alles eromheen zoals het opdoen van kennis op de gebieden rijtechniek volgens de klassieke beginselen, biomechanica, mentaal ruiter & paard e.d. nieuw leven in te blazen. Ik heb bij het opleiden van m’n paard eigenlijk nooit echt  instructie gehad. Ik viel vaak  terug op m’n ervaringen met m’n eerste Z-paard Guido en een grote mate van zelf kritiek. Vaak haakte ik bij instructie af omdat ik voor m’n gevoel iets miste in het lesgeven. Dit, ik noem het het “klassieke gevoel”, ben ik echter trouw gebleven en heeft er toch toe geleid dat ik Armani op Intermediair 2 niveau mag starten. Ik ben er van overtuigd dat de meeste problemen bij het opleiden van een paard zitten in de communicatie met je paard. Ik heb het gevoel dat daar onvoldoende rekening mee wordt gehouden. Paarden raken totaal de weg kwijt door inconsequent gedrag van de ruiter die verwarrende signalen uitzendt. 

Via via kwam ik in contact met Ellen Immink van Happy-Athlete. Ik dacht dat er iets aan de hand was met m’n Duitse merrie die ik toen had. Zo nu en dan kwam ze in verzet bij bepaalde oefeningen en ze wilde niet goed uit de schouder komen. Ze was door de Duitse springruiter en ex-wereldkampioen Norbert Koof gefokt en ik vermoedde dat ze al de nodige misschien negatieve springervaringen had meegemaakt voordat zij op zesjarige leeftijd bij mij op stal kwam. In haar schouders bleek ze inderdaad behoorlijke problemen te hebben. Het verzet was dus gelukkig verklaarbaar. Na, en zelfs al tijdens de behandeling van Ellen veranderde zij van een paard dat aanvankelijk toch wel te kennen gaf niet elke handeling als even prettig te ervaren, in een paard dat zich totaal begon te ontspannen. Je merkte dat de “druk van de ketel” kwam. De spieren die steeds trokken kregen weer de kans te verlengen (ontspannen).

M’n andere paard toen had gelukkig geen echte problemen en al pratende maakte Ellen mij enthousiast voor haar werkmethode. Ik had een aantal mensen in contact gebracht met Ellen en ook al die paarden verbeterden in korte tijd zoveel dat ik besloot om in 2005 de opleiding voor humane sportmasseur te gaan volgen om daarna de methode van Jack Meagher via Ellen te gaan leren.

Door de cursus die ik in de zomer van 2006 heb gevolgd bij Ellen Immink kreeg ik vele paarden onder handen. Ik heb de essentiële technieken geleerd die de paarden van hun spierproblemen verlossen. Al snel behaalde ik in de paardenpraktijk m’n eerste succesjes.

Sportpaarden

Ik hoop je te kunnen helpen om ook jouw paard van mogelijke spierproblemen te verlossen of het paard gewoon periodiek een effectieve sportmassage te geven. Voor topsporters (zoals ik het sportpaard beschouw) een must.

Spreek je snel.

Gr. Alfons Boiten,  Noord-Holland Noord

WhatsApp 06 493 277 81      pktotaal.ab@gmail.com

 

KvK-nummer: 37151227 (vestiging: Noordkop)